EXPA rugsysteem

ROL

Product ontwerper
Grafisch ontwerper
Animator

TOOLS

Solidworks
Simulation
Rhinoceros
Keyshot
Tekenen
Photoshop
Illustrator
Indesign

PROJECT

Geschat wordt dat er meer dan 100.000 mensen in Nederland dagelijks een rolstoel nodig hebben als primair vervoersmiddel. Mensen zitten vaak meerdere uren per dag in een rolstoel. Vaak is er geen gevoel meer in bepaalde delen van het lichaam. Door slecht zitten kunnen wonden ontstaan. Een kleine optimalisatie kan voor mensen die hun hele leven in ortheses zitten de kwaliteit van het leven al verbeteren. Kleine irritaties of tekortkomingen kunnen een groot verschil maken. Het is dan ook erg belangrijk dat mensen zo goed mogelijk in een rolstoel zitten.

Dit project focust zich op de rugorthese. Het Lewis rugsysteem is een standaardproduct welke individueel voor één gebruiker wordt gepersonaliseerd door middel van IMOtech (Instant Molded Orthosis Technology. Dit wordt gedaan door PUR in een holle rugorthese te spuiten door een zitadviseur die bij de klant langsgaat. Er worden jaarlijks +/- 450 systemen verkocht. Het doel was om een functioneel model te ontwikkelen waarmee eerste testen konden worden uitgevoerd.


Afstudeerproject bij Lewis Seating Systems
Cijfer: 8

 

WERKING

Rugorthese is hol van binnen

Rugorthese wordt opgevuld met PURschuim (IMOtech)

PURschuim hardt uit en volgt curvatuur van het lichaam

ORIGINELE PRODUCT

Het originele product waarin ook de IMOtech opvulling goed te zien is. Het product bevat een aantal drukverdelende lagen die zorgen voor een optimale drukverdeling. Er zaten echter een groot aantal verbeterpunten en nieuwe mogelijkheden die beter konden in het herontwerp.

 

Doordat het product te weinig instelmogelijkheid heeft, is de aansluiting niet altijd optimaal.
Dit kan zorgen voor problemen en ontevredenheid.

CONCEPTEN EN CONCEPTKEUZE

Na de brainstorm is uiteindelijk gekozen voor een metalen basisvorm met een hoogteverstelling van de lumbaalondersteuning. Door buiglijnen kan het product in breedte en aansluiting worden gesteld. Doordat de buitenvorm niet zelf gezaagd of opgebouwd hoeft te worden maar kan worden gelaserd en zelf worden gebogen of gekant neemt deze erg weinig ruimte in beslag. Geen buitenvorm schuifdelen zorgen voor een effectieve en solide oplossing. Door instelmogelijkheden kan het aantal maten ook worden afgeslankt. Uiteindelijk zullen er door de instelmogelijkheid minder problemen ontstaan.

* Overige concepten zijn ook te zien in de slider.

UITWERKING

 

 

WERKEND MODEL

Volg mij!Linkedin profiel.
...

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!