END OF LIFE FOR CIRCULAR ECONOMY

Productieproces

Omdat er gebruik gemaakt wordt van kunststof is er gekozen voor spuitgieten. Hiervoor is gekozen omdat het product complexe vormen heeft. Omdat er nog geen huidige spuitgietprocessen zijn voor deze vorm zullen er speciale matrijzen gemaakt moeten worden. Er zullen twee versies zijn van het model, namelijk één voor een rolstoelgebruiker en één voor volwassenen qua hoogte. Hier zal een twee treden trap aan toegevoegd worden, die ervoor zorgt dat kinderen als ze op de trap staan er ook doorheen kunnen kijken.

Poot zijkanten
De zijkanten die het lichaam van de ‘leeuw’ voorstellen zijn gemaakt van doorzichtig kunstof. Elke zijkant apart kan opgedeeld worden in twee identieke platte delen. Op deze manier is voor één machine dus vier maal een identiek poot onderdeel nodig. Dus een matrijs moet vier keer dit deel spuitgieten voor één machine. Voor de twee versies zijn deze poot zijkanten hetzelfde qua grootte.

Manen en kop
De manen en het kop zullen apart spuitgegoten worden, daarvoor komen dus twee matrijzen. Dit is omdat je het hoofd makkelijk kan loskoppelen voor als de technologie vervangen moet worden. Voor beiden versies wordt dezelfde grootte kop en manen gebruikt.

Buizen onderstel
Het onderstel wordt gemaakt van een glimmend stevig materiaal, dat genoeg stevigheid biedt zodat de boog niet gaat buigen als erop geleund wordt. Door de buizen lopen de elektriciteitsdraden die de stroom leveren voor de technologie in de kijker. Versie 1, heeft een hoogte van de kijker voor rolstoelgebruikers, bij versie 2 zijn er nog 2 stalen balken tussen waardoor de hoogte goed is voor volwassenen.

Kijker
De kijker zal ook gemaakt worden van kunststof. In de kijker zal het technologie deel voor de augmented reality zich bevinden. Aan de onderkant van de kijker zal een koeling rooster komen, die ervoor zorgt dat het niet oververhit raakt. De kijker is in beide versies hetzelfde.

Slider en armen
De slider armen zullen gemaakt worden van een glimmend stevig materiaal, bijvoorbeeld chroom. Ze zullen aan de kijker worden bevestigd aan de kijker in een inham waar de armen vast zullen zitten en de slider (groen gedeelte) zal kunnen beweging over bepaalde vrijheidsgraden. De slider inham is verbonden met de technologie en geeft de locatie van de slider door. De kijker kan worden gedraaid door de armen te bewegen. Er zal een contraint zijn van de vrijheidsgraden om te bewegen door de boog onder de armen. Op dat punt zal een rubbertje geplaatst worden die laat zien dat de kijker niet verder kan draaien en eventueel vingers die er tussen kunnen komen veilig te stellen. Ook zullen de materialen daardoor niet met elkaar in wrijving komen. de slider zelf (groen) zal gemaakt zijn van kunststof die makkelijk over de buis heen gaat en het niet beschadigt. In dit model wordt het niet aangegeven, maar de slider armen zullen op de plek waar je je handen plaatst, rubberen handvatten hebben. Dit is prettiger vasthouden en ook als de buis warm wordt, kun je nog steeds zonder problemen het vastpakken. Ook de slider armen zullen hetzelfde zijn in de twee versies.

Levensduur van het product

Het desbetreffende bedrijf, dierentuin hoeft de AR palen maar eenmaal aan te schaffen en deze zullen zo’n 10 jaar moeten meegaan. Er zijn geen extra onderdelen, naast het product zelf, nodig voor het gebruik. Doordat het product is opgebouwd uit verschillende componenten, kan elk onderdeel makkelijk vervangen worden in plaats van dat het hele product zelf vervangen moet worden. Dit zorgt ervoor dat er niet onnodig onderdelen worden verwijderd. Daarnaast helpt het materiaal en de constructie van het product mee aan deze langere levensduur. Het product valt in een categorie van technologie die zich elk jaar steeds meer ontwikkelt. Het nadeel hiervan zou kunnen zijn dat de producten verouderde technologie hebben op een gegeven moment. Om dit probleem op te lossen is ervoor gezorgd dat het technologie deel makkelijk te vervangen is en de constructie van het product gewoon kan blijven staan. Dus alleen de technologie of de software hoeft vervangen te worden om de zoveel tijd. Het product moet zijn gehele levensduur aansluiten bij de veranderende behoeften van de consument, zodat de mensen het product de gehele levensduur blijven gebruiken.

Materiaal

Om een langere levensduur te garanderen, moet daar met het materiaal rekening mee gehouden worden. Zo moet het materiaal sterk zijn en verschillende weersomstandigheden kunnen doorstaan. Ook moet het tegen een stootje kunnen, gezien het product veel gebruikt wordt en niet iedereen zal er goed mee om gaan. Daarnaast moet het gemaakt worden van duurzame materialen, dit is omdat het goed is voor het milieu en dierentuinen rekening moeten houden met duurzaamheid als ze bij het Nederlandse Vereniging voor Dierentuinen. Hierdoor moeten de materialen gemaakt zijn van gerecycled materiaal en/of van te recyclen materiaal. Grondstoffen moeten worden hergebruikt zodat de effectiviteit ervan verhoogd wordt. Zo doet het product mee aan de circulaire economie. Verder kan het gebruik van duurzame materialen zorgen voor een sterkere marktpositie. Het is belangrijk dat milieuvervuiling en (veel) afval voorkomen wordt, hierdoor mag het materiaal geen giftig of een niet recyclebaar materiaal zijn. Er moet niet alleen gekeken worden naar de duurzaamheid van het materiaal, maar ook naar de duurzaamheid van de verwerking en herkomst van het materiaal. Ook is het belangrijk dat er niet teveel verschillende grondstoffen gebruikt worden, dit zorgt voor een efficiënter proces. Voor het materiaal wordt er waarschijnlijk gebruik gemaakt van een soort kunststof. Dit is tegenwoordig goed te recyclen en te verwerken. Ook is het stevig en kan het snel vervangen worden als dit nodig is. Kunststof is in veel verschillende soorten te krijgen waardoor het makkelijk aan te passen is aan de specifieke eisen en wensen van de vormgeving. Omdat we kunststof gebruiken is het makkelijk in onderhoud. Het zal zo nu en dan moeten worden schoongemaakt worden met een doekje om het stof eraf te halen, maar voor de rest is het bestand tegen weersomstandigheden.

Gebruik door middel van pas

Doordat mensen het gebruik kunnen betalen door middel van hun eigen bankpas, hoeven er geen extra betalingsmiddelen, bijvoorbeeld muntjes, worden gemaakt. Elke gebruiker zal namelijk in het bezit zijn van een eigen bankpas. Het betalingsmiddel is dus gestandaardiseerd. De apparatuur waarmee deze betaling tot stand komt is ook gestandaardiseerd en kan in het product worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat deze apparatuur makkelijk te vervangen is als deze kapot gaat en zorgt ervoor dat niet het hele apparaat vervangen hoeft te worden als er één onderdeel stuk gaat.


Copyright © Groep 4