Yanick Brezet
  • Productontwerp
  • Bacheloropdracht
  • 2017

Zoutmuseum Virtual Reality Experience

Het Zoutmuseum Delden vertelt het hele verhaal over zout. Van de zoutwinning in Twente in de 20e eeuw tot de moderne technieken, toepassingen en eigenaardigheden, alles wordt in het museum toegelicht. In 2008 is het museum voor het laatst grondig vernieuwd. Technisch is er in de tussentijd veel veranderd en verbeterd, en het museum wil graag bij de tijd blijven. Daarom wil het museum met behulp van moderne technieken gaan vernieuwen.

Tijdens mijn bachelor afstudeeropdracht heb ik me gestort op het ontwerpen van een Virtual Reality ervaring die de bezoekers meeneemt in de zoutcavernes. Het proces behelste onderzoek naar zoutwinning in Twente, VR en AR-technieken, verhaallijn, zicht- en looplijnen en het herontwerp van een gedeelte van het museum.

Het resultaat van het onderzoek was een herontwerp van een deel van de eerste verdieping, waarin een driedelige verhaallijn wordt vertoond. Het eerste deel toont de geschiedenis van zoutwinning in Twente, het tweede deel is een interactief gedeelte waarin de bezoekers zelf virtueel een Twentse zoutmijn kunnen bezoeken, en het derde deel is een maquette die het volledige moderne zoutwinningsproces illustreert.

Het interactieve gedeelte is uitgewerkt op conceptueel niveau en bestaat uit een gekromd 3D-projectiescherm van 2 meter hoog en 3,3 meter breed. Een digitaal prototype van de interactieve ervaring is uitgewerkt in Unity3D, en een proof-of-concept van het gekromde 3D-projectiescherm is gemaakt. Het interactieve prototype was in 3D te ervaren zonder virtual reality bril.

Het ontwerp maakt efficiƫnt gebruik van de beperkt beschikbare ruimte en past bij de huidige inrichting van het museum. Momenteel onderzoekt het museum de mogelijkheden voor realisatie van het ontwerp, waarbij de vertaalslag van ontwerp naar realisatie het belangrijkste aspect is.

De hele scriptie is te downloaden via de onderstaande knop: